Zaterdag 9 december 2017 was de laatste ophaalronde van het oud papier in Hansweert.
Al vanaf 1974 is het ophalen verzorgd door gemeenteleden in samenwerking met verschillende vrijwilligers uit Hansweert en Schore.
U kunt een mooi verslag lezen onderaan deze pagina van Andries den Hollander, die de hele periode vanaf 1974 heeft samengevat.
Tijdens deze laatste ronde, die gelukkig met goed weer verliep, werden de ophalers regelmatig verrast door leuke bedankjes die op de dozen waren geschreven of op een vel papier dat er aan vastgeplakt zat en zelfs ook nog met een appeltaart! U kunt verschillende van die bedankjes op deze pagina zien.

In de pauze stond dhr. Sinke, wethouder van de gemeente Reimerswaal de noeste werkers op te wachten om met hen samen koffie te drinken en een bolus te nuttigen. Dhr. Sinke sprak zijn dank uit aan alle vrijwilligers die al die jaren het papier hebben opgehaald en ook op het belang voor het milieu om het papier te blijven scheiden. Over hoe de situatie in 2018 verder gaat kon hij nog niets vertellen. Wel is de gemeente er mee bezig, aldus dhr. Sinke.
Namens de gemeente overhandigde hij aan alle oud papierophalers een cadeaubon.
De opbrengst van het oud papier van deze ronde was veel groter dan normaal, het leek wel of de inwoners van Hansweert de ophalers als afscheid wilden belonen met extra volle dozen. Nadat de karren gelost waren, werden als laatste handeling  beide netten over de containers getrokken en konden de lege karren, met zwaaiende ophalers voorgoed wegrijden.

Diezelfde middag werden in de consistorie van de Hansweertse kerk alle medewerkers van vroeger en nu uitgenodigd om onder het genot van koffie en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte taart en een hapje en een drankje terug te blikken op de voorbije periode. Drie oudgedienden van het eerste uur werden nog extra in het zonnetje gezet en kregen een mandje met lekkere hapjes.

 

 
 

 

 
 
 
 
 

Aan een begrip in Hansweert komt een einde

In 1974 begint een aantal gepensioneerde gemeenteleden met het ophalen van oud papier. Ze doen dat te voet, met een steekkar. Dries Wesdorp, Huib Oele (de smid), Sois Stevense, Piet Ruissen en Izak de Koster zijn de pioniers. Het verzamelde papier wordt in een onbewoonbaar verklaarde woning aan het smalle straatje (de Oude Kerkstraat) verzameld en later overgeladen in een container van Van Son uit Goes. In die tijd staat deze bezigheid bekend als OPA (Oud Papier Actie).

Zomer 1978 dreigt OPA te stoppen. De kerkenraad wil dit toch niet verloren laten gaan. Op initiatief van Piet Jansen (de kolenboer) komt een aantal mensen bij elkaar en zo wordt het ophalen meer gereguleerd: Eens per maand rijdt in Hansweert-Oost een vrachtwagen van Goetheer, in het dorp de trekker met wagen van Van Liere en achter de Boomdijk Huib Poleij met auto en aanhangwagen. Oost valt begin tachtiger jaren af door verbreding van het kanaal en aanleg van de nieuwe sluizen. Sindsdien zijn er twee ploegen actief: in het dorp en achter de Boomdijk, beide met trekker en wagen. De container staat op de ophaaldag aanvankelijk bij een schuur aan de Maartenbroersweg, waarin het tussendoor opgehaalde papier door de gebr. Van Liere als aanvulling wordt verzameld. Later staat de container aan de Krammer en sinds lange tijd hebben we twee containers op het gemeentelijk parkeerterrein bij de rotonde. Daar staat ook de vaste container waar elke dag wel wat bij wordt gezet.

Het ophalen is op zich een gezellig werk. Aanvankelijk wordt er in de pauze koffe gedronken met wat lekkers erbij bij de fam. Van Liere in de Merwedestraat. Later zorgt een viertal bij toerbeurt voor de koffie met al weer heel wat jaren een bolus erbij, gesponsord door Spar Arie Hak. Maar de ploeg ophalers wordt kleiner. De meesten zijn op leeftijd. Bovendien stokt de aanvulling van jongeren, zodat we nu hebben moeten besluiten niet meer door te gaan tot de trekkers en de ophalers het begeven. Een begrip in Hansweert zal verdwijnen. Het is natuurlijk ook een fikse aderlating voor de inkomsten. Tegenwoordig levert het jaarlijks zon vijfduizend euro op. Totaal vanaf het begin 142.000. Helaas is een drietal keren ook brand gesticht in een container.
Aanstaande zaterdagmorgen gaan we voor de laatste keer rond. In de pauze zal er nog hoog bezoek van de gemeente komen. Later die dag om 15.00 uur komen huidige en oud-medewerkers in de consistorie bijeen om in dankbaarheid terug te kijken op deze periode.

Dank aan alle (oud)medewerkers, de Hansweertenaren en anderen uit de omgeving voor het oud papier, de gemeente Reimerswaal voor de garantiesubsidie en de ruimte op het parkeerterrein en Arie Hak voor de bolussen.                        

Andries den Hollander       

 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 9 december 2017