31 maart 2012

Misschien dat het u nog niet eens is opgevallen, maar de kerktoren van de Schoorse kerk heeft vanaf januari tijdens de storm de windwijzer verloren.
Een aantal maanden heeft de toren er kaal bij gestaan maar nu is de spits met de nieuwe windwijzer met haan erop weer kompleet. Zaterdag 31 maart 2012 hebben de kinderen van de Nevendienst in de smederij van Jacob Sanderse de plaatsing van de nieuwe haan op de kerktoren al voorbereid door een label met de naam van de Schoorse smid in de bol te steken. Dit als herinnering aan de maker van het artistieke smeedwerk.
Ook hadden alle kinderen wensen voor de kerk opgeschreven en deze eveneens in de bol gestoken.
Op de foto’s hiernaast zien we nog de oude windwijzer.

Hieronder de foto’s waarop Jacob het bladgoud waarmee de haan is bekleed laat zien en hoe de bol en de haan worden bevestigd.


29 mei 2012

Op dinsdag 29 mei 2012 (3e Pinksteren) was het dan zover. Na eerst een eerdere mislukte poging op vrijdag 25 mei j.l. was de hoogwerker van de fa. Jac. Goud uit Waarde nu voor de juiste hoogte uitgerust.
Zo'n 42 meter moesten de windwijzer en haan naar boven getild worden om daar bovenop de torenspits vastgezet te worden.

Op de foto hieronder wordt Jacob Sanderse in zijn tuig gehesen om samen met zijn assistent Hans van Oost in de kooi te stappen om de werkzaamheden te verkennen alvorens tot het definitief vastmaken te komen.

De foto's daaronder geven de werkzaamheden weer van het werken op grote hoogte.
 
Op de foto's hierboven wordt de haan als laatste op de windwijzer gemonteerd.
Met trots toont smid Jacob Sanderse voor fotograaf Willem Mieras van de PZC het resultaat.

Alsof het nog niet genoeg was repareerden de 'acrobaten in de lucht' ook nog het dak van de kerk. We zijn nu toch bezig was het laconieke antwoord van Jacob.

Foto hieronder: de 'drie kunstenaars' v.l.n.r.
Arjen de Boer, van de fa. Jac. Goud, Jacob Sanderse en zijn assistent Hans van Oost.

Foto rechtsonder: waar het allemaal om ging, de windwijzer met het 'goudhaantje'.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 29 mei 2012